Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz akcesoria są niezbędne w biznesie z materiałami mięsnymi?
Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i daje produkty mięsne do sprzedaży. Jest znacznie rodzajów chłodni, które sprawdzą się w magazynie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w których kładzie się mięso – wśród nich ogłasza się witryny, zamrażarki, wyspy czy te szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, szczególnie w mniejszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.
Dodatkowy towar warto trzymać nie tylko w magazynie, lecz ponadto w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Umieszcza się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Konieczna istnieje dodatkowo lada ekspediencka, na jakiej kręci się i ładuje towar. W dłuższych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo wskazane jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze określoną, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do magazynowania towaru.
Pozostały sprzęt niezbędny w składzie mięsnym to zasługa, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna wynosić dostatecznie zdrowy plus pewny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy również klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do krojenia mięsa z kością. Też jest z nożami do cięcia mięsa, również nie warto na nich dbać. Z zmianie dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.
Ponadto pomocne jest wyposażenie się w wilka do mięsa, człowieka do mielenia mięsa na pragnienie klienta. Ale nie stanowi ostatnie potrzebny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana jest również kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Konieczne istnieje ponad zainstalowanie klimatyzacji, która dobra jest w utrzymaniu dobrej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Drogie istnieje jeszcze oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na ekspozycji.