Pakowanie żywności próżniowo, stanowi drinkiem z najciekawszych systemów na zabezpieczanie artykułów spożywczych przed zepsuciem. Urządzenia umożliwiające takie zapakowanie produktów, to nowego rodzaju zgrzewarki próżniowe. Na lokalnym rynku, najbardziej częste są maszyny komorowe i bezkomorowe.
Dla wielkich producentów żywności, poświęcone są pakowarki komorowe, gdyż są dostosowane do pakowania dużych partii żywności. Ich koszt jest stosunkowo duży( z czterech do kilkunastu tysięcy złotych), przecież są bardzo skuteczne oraz przy masowej produkcji szybko się zwróci. Cały proces pakowania bardzo szybko pytać zaś stanowi wysoce popularny. Do maszyny należy włożyć towar razem z opakowaniem, po czym w całego urządzenia daje się próżnia, następuje zgrzanie i hermetyczna pokrywa odbija się samoczynnie. Proces można też przyśpieszyć, poprzez zastosowanie specjalnych wkładek. Pakowarki komorowe, często uzyskiwane są gastronomii, a szczególnie powtarzają się potrzebne w korporacjach cateringowych. Takie pakowanie pozwala obsłużyć bardzo duże przyjęcia, nie zatrudniając kolejnych osób. Poza tym zapewnia gwarancję, że jedzenie nie zepsuje się, co stanowi wyjątkowo aktualne w czasie letnim. Dla gospodarstw domowych, małej gastronomii i sklepów, dedykowana jest zgrzewarka bezkomorowa. Jest zatem niedrogie urządzenie, jakie można kupować za już 300- 400 złotych, w relacje od firmy. Proces pakowania nie jest częsty, przebiega na zewnątrz urządzenia, do środka kierowany jest jedynie koniec worka. Polega na ostatnim, że zgrzewamy jedną stronę folii, w woreczku umieszczamy produkt, następnie za pomocą listwy, zgrzewamy drugą stronę, jednocześnie powietrze zostaje odessane. Zgrzewarka taka wymaga zastosowania woreczków moletowanych, dość drogich, jednak urządzenie wtedy istnieje dedykowane do pakowania niewielkich partii żywności, więc rolka takiej folii, wystarcza na długi okres. Można także użyć woreczków przeznaczonych dla pakowarek komorowych, jednak wymaga to wielkiej wprawy. Wielką wartością urządzeń tego wzorca jest możliwość pakowania znacznie dużych, lub mających nietypowe kształty towarów. Przeważnie są wykorzystywane w zakładach, gdzie towar jest wiązany na życzenie klienta. Pakowanie próżniowe jest świetnym rozwiązaniem, gdy wyjeżdżamy np., na biwak, albo na uwagę. Tak zapakowane kanapki będą ciekawe, nawet po paru dniach.