Opakowania służą przede wszystkim do przechowywania żywności, oraz zabezpieczania jej przed zepsuciem.. Jest ich wiele sposobów np. torebki do pakowania próżniowego czy specjalne pojemniki.
Torebki są dane do zgrzewarek, co umożliwia, że właśnie przechowywana żywność, przez duży godzina zachowa świeżość, oraz jej poziom przydatności do użytkowania, wiele się wydłuży. Gra tym takie opakowania są odporne na pęknięcia także daleko szczelne. Wytwarza się je z prawych środków, które nie zmieniają smaku, ani właściwości przechowywanych produktów spożywczych. Wśród opakowań próżniowych, można wyróżnić torebki jednorazowe i woreczki wielokrotnego zysku.
W zakładach i magazynach z żywnością, przeważnie stosuje się opakowania jednorazowe, o różnej grubości, w których są przetrzymywane takie utwory jak sery, wędzonki, kiełbasa, a przede każdym, ryby i ciało. Wykorzystywanie takich torebek, jest możliwe, tylko w sukcesu bycia zgrzewarki do pakowania próżniowego, która odsysa powietrze i skleja szwy. Cały proces wygląda następująco: od rolki należy oddzielić część torebki w odpowiednim dla danego produktu rozmiarze, jaka stanowi łączona z samej strony, położyć w nią żywność, po czym trzyma się drugą stronę. Takie dania są dostarczane nie właśnie dla potrzeb przemysłu spożywczego, lecz również dla gospodarstw domowych.
Opakowania wielorazowe, w przeciwieństwie do jednorazówek, których doskonale nie odda się powtórnie wykorzystać, mogą zostać użyte nawet pięćdziesiąt razy. Dzieje się właśnie dzięki zastosowaniu specjalnej pompy do odsysania powietrza. Takie torby są popularne zwłaszcza w polach domowych, i zajmuje się je do przechowywania różnego rodzaju produktów spożywczych, w lodówkach, zamrażarkach, ale dodatkowo mogą działać do zapiekania. Dają także możliwość oszczędzenia czasu przygotowywania pokarmu, ponieważ skracają kilkakrotnie proces marynowania produktów, np. włożenie do takiego worka mięsa w marynacie, sprawia, że po około dwudziestu minutach, można je szybko piec.
Opakowania próżniowe doskonale zabezpieczą żywność, pod warunkiem przestrzegania pewnych zasad. Należy hermetyzować w poszczególnym opakowaniu nieduże dawki jedzenia, a przed włożeniem pokarmu, umyć ręce, lub włożyć jednorazowe rękawiczki. Uniknie to przedostaniu się bakterii do opakowania.