Prozniowe pakowanie

Próżniowe pakowanie żywności jest najznakomitszym sposobem na ubezpieczenie jej przed zepsuciem. Z obecnej technologii korzystają, zarówno, producenci, kiedy również gospodarstwa domowe. Można dać dania do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają towary w woreczku foliowym, bądź w pojemniku do tego określonym. Dania te robią zgrzewy na ściany worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, potrafią stanowić kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym prawdziwą wilgotność, konsystencję, zapach i zapach, a zarazem są zabezpieczone przed przedostaniem się do mieszkania opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na zabieg działania, można wyodrębnić dwa rodzaje pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu stawia się worek wspólnie z materiałem. Jej olbrzymią cechą jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wykorzystuje się powtarzalność procesu pakowania, i możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi znaczące przy pakowaniu delikatnych produktów. Wadą istnieje oraz możliwość użycia w procesie produkcji, znacznie tanich worków typu PA/PE, co bardzo ogranicza koszty. Pakowarki komorowe, mogą być następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbycie stanowi mocny wybór pakowarek komorowych, co powoduje na jej właściwy dobór, zależny od ilości pakowanych produktów, ich charakterów, oraz wielkości. Poświęcone są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym w produktem, uważa się na zewnątrz, a do zabiegu, na listwę zgrzewającą, wkłada się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania bierze się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe zezwalają na pakowanie produktów o nietypowych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Zaletą istnieje zarówno wiele niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność i piękniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Przeznaczone są głównie dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.