Produkcja czekolady milano

Czekolada jest jednym z najbardziej popularnych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, przedstawia się ją w moc wersjach. W prawie każdym sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Prosta jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej dostarczania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w rezultatu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacji z tegoż jaki zarób chce się uzyskać. Miazga jest mielona bardzo w ciągu automatycznym. Po przejściu tych procesów przedstawia ona cechę sypką, którą wspomina się prószem. Jest on budzony procesom konszowania. Do prac czekolady niezbędne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się zarówno na gorąco jak natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji kończy się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.