Pakowarka prozniowa komorowa hendi

Pakowarka próżniowa dostarcza do szczelnego zamknięcia produktu w dedykowanym pojemniku, zwykle foliowym opakowaniu, po uprzednim odessaniu z niego powietrza.
Pakowanie próżniowe idzie na większe zachowanie świeżości zapakowanych produktów dzięki ograniczeniu do minimum rozwoju bakterii oraz pleśni. Jedzenie zapakowane w ten postępowanie prawdopodobnie żyć nawet kilkukrotnie trwalsze niż w sukcesu zastosowania innych form pakowania.

Na zbytu istnieje prostych kilka rodzajów pakowarek próżniowych, choć ich spełnienie jest całe, występują duże dysproporcje w ciągu pakowania.
Pakowarka komorowa – po daniu towaru w ostatnim opakowaniu wewnątrz komory jest w niej wytworzona próżnia. W trakcie tego mechanizmu reszki powietrza są wypchnięte z opakowania. Po dokonaniu procesu następuje zgrzanie otworu. Pakowarki komorowe zachodzą w nietypowych rozmiarach od młodych aż po urządzenia dwukomorowe, zwiększające wydajność pakowania. Ten typ maszyn ceniony jest przede każdym ze powodu na złe koszty obsług oraz umiejętność i energia używania. Wykorzystywane przede ludziom w sektorze żywieniowym oraz handlu.
Pakowarka listwowa – w przeciwieństwie do pakowarek komorowych pakowany produkt jest poza urządzeniem. Próżnię wykorzystuje się poprzez zastosowanie specjalnej folii i umieszczenie otworu worka, tak żeby produkt został jak najdokładniej zamknięty, w urządzenia. Niewielkie, w porównaniu z pakowarką komorową, rozmiary oraz wielka mobilność są niewątpliwymi wadami tego standardu urządzeń. Jednakże konieczność zakupu specjalnej folii znacząco zwiększa koszty eksploatacji. Wykorzystywana zwykle w sektorze spożywczym tam gdzie są produkty o ciekawych kształtach np, dziczyzna.
Opakowania – w wypadku pakowarek komorowych wybór rodzaju folii nie posiada tak dużego znaczenia jak w sukcesu listwowych. Pierwszy rodzaj maszyn pracuje przede ludziom na marnych i łatwo dostępnych foliach gładkich. Inny rodzaj pakowarek wymaga użycia folii moletowanej.