Pakowanie prozniowe czas przechowywania

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego działanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i otwarciu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rozwiązanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i dba je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na różny typ artykułów spożywczych, kierowane są różne pakowaczki. I oczywiście produkty o całej mocy i stałej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, produkty o minimalnych poziomach i słabe (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma też jedną dużą wartość - wygodne użytkowanie, a więc siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - wygodne w niewielkich rozmiarach oraz jak urządzenia wolnostojące, zaopatrzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do używania ze powodu na szybkość procesu (włożenie do komory woreczka z utworem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) oraz możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Bierze się je zwyczajnie w dużych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Istnieją owo dania o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce kładzie się koniec worka, i produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe łączy się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z pięknej klasie stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od ilości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są inne rozmiary, a zatem z zmiany wpływa na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.