Maszynka do miesa hendi model 12

Wilk do mięsa więc nic nowego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wyraźnie trudniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży asortyment wilków na placu idzie na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu sezon na wykonanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) natomiast nie wymaga wysokiego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co bardzo ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, przychodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka jakość wykonania decyduje o wysokiej wytrzymałości maszyny. Jak wszystkie dania wprowadzane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia daje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mylone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa wykorzystuje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w różne akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wspaniałe urządzenie, dostępne w jasnych cenach, wykorzystywane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę kiedy w szerokich zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów oraz różnych ulepszaczy.