Jedzenie hiszpanskie

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że wykonam pewnego sposobie niespodziankę dla mojej dziewczyny. W zamysłach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w otoczeniu wina i świeczek zapachowych ze bliskiego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo bogate danie, ale same skomplikowane w wykonaniu, ponieważ małże trzeba umieć dobrze usmażyć, aby wyciągnąć z nich spełniam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest trochę mierny. W zasadzie mógłbym powiedzieć, że początkujący, bo zatem istniałoby bliżej prawdy. Zlokalizował w internecie przepis na te sandżaki. Niestety stanowił problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było napisane po angielsku! No, jednak nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i śpieszymy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której tak nie mam). Postanowiłem, że podam te małże w środowisku warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw obrać i pokroić. Tworzył się stresować, bo etapu było coraz mniej i ja byłem bardzo w tłu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na prosty palec... No, jednak jako wielki mężczyzna nie dałem za wygraną. Wszedł na pomysł - szatkownica do warzyw. Toż stanowił niewątpliwie strzał w dziesiątkę. Nie koniec, że zaoszczędziłem kilka chwili na krojeniu to dotychczas nie musiałem bać się o nasze bycie przy wykorzystaniu szatkownicy. Jeżeli to suma istniałoby szybko gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się właśnie oczywiście gdy na obrazku ze części internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że miałem przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do bliskiego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a następnie tylko doprawiłem. Na deser był przygotowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się by to wykonać dzień wcześniej, bowiem nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie chwila minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Dziewczyna była zdziwiona i doskonała podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.