Antybiotykoterapia hryniewicz

Polskie środki masowego przekazu wielokrotnie już alarmowały opinię publiczną, że przy przemysłowej produkcji mięsa przez hurtownie drobiu przyjmuje się antybiotyki, hormony i sterydy. Faszerowanie ptactwa hodowlanego tymi podstawami ma przyśpieszyć wzrost masy zwierząt, aby mięso płynące z ich ciał szybciej przybyło do sprzedaży. Policja stara się likwidować nielegalne wytwórnie antybiotyków dedykowanych hurtowniom drobiu, które w krajach byłego Związku Radzieckiego przyjmuje się podobno w gigantycznych ilościach przechodzących w sposoby. Zawierające duże dla zdrowia hormony, sterydy i antybiotyki mięso drobiowe zostają pochłonięte przez organizm ludzkim, a potem kumulują, co oddziałuje toksycznie na utrzymanie człowieka.

Błyskawiczne przyrosty masy kurcząt na fermach gospodarczych są bezpośrednim efektem karmienia ptactwa hodowlanego wysokobiałkowymi paszami naszpikowanymi sterydami, które drastycznie zwiększają ich apetyt, lecz także degenerują układ odpornościowy. To z zmian powoduje, iż kurczakom oddaje się antybiotyków mając zapobiec infekcjom, ale antybiotykoterapia dopuszcza do dewastacji wątroby zwierząt i ostatecznie do ich śmierci około szóstego tygodnia życia. Brutalna egzystencja kurcząt w hodowlach drobiu naznaczona jest silnym cierpieniem, jednak wielu klientów pragnących jedynie kupować więcej za prawie nie patrzy na czyste i zdrowotne konsekwencje omawianego procederu.

Oficjalnie rzecz ujmując, dobre jest kierowane zwierzętom hodowlanym antybiotyków ale i zaledwie w fakcie ich wady. Niestety, w rzeczywistości nielegalny handel antybiotykami weterynaryjnymi kwitnie natomiast stanowi wielce prawdopodobnie, że praktycznie każda sztuka mięsa z dostarczających materiały do lokalnych sklepów ma w tkankach antybiotyki. Szkodliwość antybiotyków, hormonów tudzież sterydów w spożywanym posiłku mięsnym jest czysta, zaś bycie tego zdarzenia pragnie stanowić nie tylko uświadamiane konsumentom, lecz też powinno bronić się obiektem zainteresowania instytucji mających chronić ludzkie zdrowie. Przykrą uwagą jest fakt, iż robiona na częstą skalę żywność przestała istnieć teraz źródłem wartości odżywczych, lecz zatrzymuje się śmiercionośną trucizną.